Positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis: eMta ja Swedbank näidel

 Tahan oma artiklis näidata üks positiivne veebilehe kasutavuse ja üks negatiivne. Üks näide on eMta ja teine Swedbankist.

Räägime eMtast. Arvan, et otsus panna "Tuludeklaratisiooni esitamine" blokk koos nuppuga esita kohe pärast logimist oli õige mõtte. Kuna iga aasta tavalised inimesed kellele on vaja kiiresti teha tuludeklaratsioon ei taha leida see kuhugi menuus. Mis on tegelikult eMtas võib võtta palju aega et arusaada, mis menu alla asub "Tuludeklaratisiooni esitamine"


Teine näide on negattivne kasutatavus veebis.  Antud näide on Swedbankist. Oletame, et kasutajal on olemas investeerimis konto ja kasutaja tahab leida erinevad investerengute rapordid. Menuus investererimise all on olemas nupp "Investeeringute rapordid", aga kohe ei saa mingi konkretse raportile mina, kuna tegelikult investor kasutab need väga tihti, siis minu arvates parem need panna võib olla kohe portfolios. 

Ok, me leidsime selle nuppu, aga siin on olemas disaini erinevus. Nagu pildis on näha.


Miks see menu on jäanud? Natukene loolisem oleks kus raporti tüübi on võimalik valida see samal kohal kus valitakse konto. Väga ebamuugav lahendus minu arvates. Kui on vaja valida teine rapordi tüüp siis kogu aeg sunnatakse teise lehele. Tegelikult terve investeerimis lehed swedbankis on rasked, asjad on raske leida ja ka ei ole mingi õpetuse. Kui kasutaja, ei kasuta seda iga päev, siis ka unustab, et niisugune funktsionaalsuse jõudmiseni on vaja need klikid teha.
Aga tahan öelda, et viimasel ajal investorite UI tehakse paremeni Swedbangas, mõned funktsioonid uuendatud.

Isiklikult, tahan öelda, et UI peab olema tehtud nii, et mingi funktsioon ei erine tava veebilehe disainist, kui kuhugi on tehtud nii, siis uus funktsionaalsus peab olema tehtud samamoodi, kui põhimõtted on sama.


Comments

Popular posts from this blog

Facebook ja teised sotsialvõrgud söövad sinu privaatsus. Privaatne sotsialvõrgustik võib lahendada seda.

IT-turvarisk:Social engineering

Kuidas eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?