Kuidas saada häkkeriks (Hacker-HOWTO)

 How To Become A Hacker by Eric S. Raymond artiklis huvitavalt toodud erinevus "hacker" ja "cracker" mõisted.

"Ühtegi probleemi ei tuleks lahendada kaks korda" - hea idee, ei ole vaja jalgrattas leiutada kui ta juba olemas.  Mõned inimesed ikka mõtlevad, et taasub seda teha, aga peab olema hea põhjused. Näikeks, mis oli Vue.js tehtud kui on juba oli Angular või React? Põhjus oli teha paremeni võttes arves probleemid mis on nende kahe tekkes.

"Igavus ja nüridus on kurjast" - olen nõus, et kõik asjad kui nad korduvad peavad olema automatisseritud, inimene, ei pea 100 korda kirjutama sama käskiga päev, kui seda saab teha masina, siis ta peab seda tööd täitma, me peame oma ajukasutada mingi rohkem huvitavat ja loomingulisem ülesannes, kui korduma sama asi.

"Õpi programmeerima" - hea mõtte. Isiklikult ei ole autoriga nõus, et kui ei tea mingi keel siis alustada on vaja python-ist. Mina ei ole mingi keele pool või vastu, aga isiklikult kogemusest, arvan et parem alustada õpida programmerimist C ja C++ põhjal, sest inimene paremeni saab aru programmerimis alused, kuidas asjad mälus toimuvad.

"Hangi üks avatud lähtekoodiga Unixitest ja õpi seda kasutama" - muidu ta võib olla sinu Achilleuse kand. Olin ise 10 või rohkem aastat Windows kasutaja ja mõtlesin, et see parem opertsiooni süstem. Aga kui hakkasin programmerimisega tegeleda, siis sain aru, et põhimõteliselt, et UNIX on rohkem arendamise jaoks sobib ning et alla proffi loomulikult on vaja UNIX teada. Praegu ise kasutan Linux ja olen sellega väga rahul ja rohkem ja rohkem sellega tööl kokku puutan.

Terve peatükk "Staatus häkkerikultuuris" see on nii nagu iga hea hakker ja proffi arendaja peab käituma ma isikliku elus. Open source, oma teadmised jagamine see on hea põhimõtte. Arvan, et inimkond nõuab, et me edasi arendasime open source ja jagasime oma teadmised, sest muidu inimesed ei saa edasi arendada. Ei ole mingi kasu infost, kui keegi hoiab seda ainult oma aius või raamatus, mis on kirjutatud 1 eksemplaaris.

Kasutatud allikad:

[1] How To Become A Hacker by Eric S. Raymond

[2] How To Become A Hacker by Eric S. Raymond, Estonian translation by Kaido Kikkas


Comments

Popular posts from this blog

Facebook ja teised sotsialvõrgud söövad sinu privaatsus. Privaatne sotsialvõrgustik võib lahendada seda.

IT-turvarisk:Social engineering

Kuidas eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?