Kadunud NCP ja väljasuurnud TCP/IP


Vaevalt tänapäevane netikasutaja oli kokkuputtanud NCP protokolliga vaid ikka teab TCP/IP protokoll. Sellest kuidas mis on NCP ja kuidas ta oli asendatud TCP/IP protokolliga.

Üks esimesi väljatöötatud protokoll ARPANETi jaoks oli protokoll 1822. 1822 kiiresti oli asendatud võrgu juhtimisprotokolliga NCP. NTP(Network Control Protocol) oli arendatid 1970 aastal, et ühendada arvutid koos IMP(Interface Message Processor)-ga erinevate alade vahel BBN põhivõrgu kaudu.

Detsembris 1970 originaalne 4-sõlmeline võrgus oli juba 10 sõlmed ja 19 hostarvutid. 4 kuujooksul see võrk oli surendatud, kus oli juba 15 sõlmu ja 23 hostarvutid. [2]

NCP lubas tekkida ühendus ainult hostide vahel (host-to-host) samasvõrgus. Ka NCP töö- ja konfiguratsioonipõhimõte oli raske ning ühendus hostide vahel ei olnud nii suur.

1972 aastal oli demenstreritud, et ühendus hostide vahel ei ole effektiivne ning oli pakutud uus põhimõtted kus andmete vahetus võiks tekkida erinevate hostide vahel. NCP ei toetanud need uued nõuded.

1978 aastal Robert Kahn and Vint Cerf kujundatud uus protokoll TCP/IP(Transfer Control Protocol/Internet Protocol)[2]. Selle protokolli põhimõtte, et anmete vahetus realiseeritakse pakktide kasutusel, siis need pakketid liikuvad rutetist tuterile ning jõuvad konkreetne arvuti, mis saab selle pakketi admeteks teiseldada. [3]

TCP/IP protokollidega tänane netikasutaja kokku puutab iga kord kui lehetseb facebook või teine veebileht, aga ei tea mitte midagi niisuguse vana asi kohta nagu NCP kuna see on kadunud ajaloos.

[1] Network Control Protocol

[2] How the Internet was born: from the ARPANET to the Internet

[3] What is TCP/IP and How Does it Work?

Comments

Popular posts from this blog

Facebook ja teised sotsialvõrgud söövad sinu privaatsus. Privaatne sotsialvõrgustik võib lahendada seda.

IT-turvarisk:Social engineering

Kuidas eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?