Facebook ja teised sotsialvõrgud söövad sinu privaatsus. Privaatne sotsialvõrgustik võib lahendada seda.

Tänapäevasel viibida tunnid sotsialvõrgusikus Facebook ja postida seal fotod, videot sündmused, oma asukoht on elunorm. Samamoodi on teised levitunud sotsialvõrgustikud samamoodi ei hoolitse palju inimese privatsuse kohta. Loomulikult kui inimene kes postib mingid admed teatlikult, et kõik saavad seda vaadate, see on teine asi, aga kui inimene ei taha et tema admed kasutatakse reklaami keskendumise jaoks, siis see võiks olema privaatsuse rikkumine. 2010 aastal millal Facebook asutaja Mark Zuckerberg rääkis välja, et "privaatsuse ajajärk on lõppenud" [1][2] see paneb ming mõtlema, et see on ametlik positsion kõige suurema sotsialvõrgustiku pakkuja.

Seoses sellega pakkus mind huvi, kas peame ikka kasutada sotsialvõrgustikud, mis kasutavad meie andmed või on olemas mingid alternatiivid. Tegelikult alternatiivid on palju, aga head lahendused nõuavad ka head it teadmised.


Üks hea lahendus, mis tegelikult pakub võimalus panna püsti oma sotsialvõrgustiku server on Mastodon [3]. See lahendus on hea, et omanikul on täelik kontroll, kes võib tema sisu vaadata ja kuidas seda jagada. Võimalik ka üldse oma serverit netis peita, ning keegi ei saa sinu andmetele liigi. Loomulikult selle süsteemi võimalused nõuvad omanikult piisavalt teadmisi VPS haldamise kohta, aga annab päris palju privaatsust. On olemas teised alternatiivid mis pakkuvad sama võimalus näitks Diaspora [4].

On olemas teine huvitav võimalus kasutada detsentraliseeritud sotsiaalvõrgustik Minds, kus on võimalik teenida raha sinu postide eest. See sotsiaal meedia pakkub mitte raiskama oma aega ning tekkida kvaliteetne sisu, et tennida selle eest raha. Mind kasutavad peer-to-peer reklaamide põhimõttet.[5]. Arvan, et see on hea Facebook alternatiiv, kus peab olema piisavalt hea sisu, muidu sinu postid keegi ei hakka vaadata. 

Manyver teine huvitav lahendus, mis tegelikult, ei kasuta cloud või mingi hosting. Kõik andmed on kasutaja mobiil telefonis. Andmed sünkroniseetitakse sõprade vahel millal need on tagasi võrgus. Tegelikult see lahendus on väga huvitav ning pakub suur võimalust oma privaatsus hoida ja vahetada andmed ainult piiratud võrgus.

Kokkuvõtteks, võib öelda, et privaatset sotsialvõrgud on üks võimalus oma privaatsus hoida ning see tema on huvitav erinevatele inimesele. Võib öelda, et võib olla tulevikus me saame liikuda rohkem privaatse sotsialvõrgule ja võib olla need lahendused võivad asendada tänapäevane tsentraliseeritud sotsialvõrgud.

Kasutatud allikad:

[1] Facebook’s Zuckerberg Says The Age of Privacy is Over (vaadetud 16.02.2021)

[2] Uus meedia (vaadetud 16.02.2021)

[3] Mastadon: Running your own server (vaadetud 16.02.2021)

[4] Diaspora (vaadetud 16.02.2021)

[5] Minds social network (vaadetud 16.02.2021)

[6] Manyver (vaadetud 16.02.2021)

Comments

Popular posts from this blog

IT-turvarisk:Social engineering

Kuidas eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?