Blog ja tema edasi areng vlog

Arvatakse, et esimene web blog info.cern.ch oli tehtud Tim Berners-Lee-ga 1992 aastas. [1] [2]. Antud web blog algatas võimalus jagada oma teadmised ja avaldada oma arvamuse. Arvan, et see sündmus oli päris oluline veebi arenduses, kuna võimaldas jagada info vabalt.

Ininesel on päris suur nõude suhtluses ning blog kasutati ja kasutatakse nagu üks viis selle nõuded rahuldama. Kõik imimesed on erinevad ja nende nõudlused eneseväljenduses on erinev. Nagu turul  nõudlus loob pakkumine, nii ka arenduses tekkivad erinevad lahendused kuidas on võimalik nõudlus rahuldada. Tänapäeval on palju võimalusi oma blogi alustada, kas kasutades html, css, javascript või valmis platformid nagu wordpresswixbloggertumblr jne. Niisugune lahenduse mitmekesisus seotud ka sellega, et inimesed on erinevad ja tahavad teise teist olema teistsugune.

Kaasargne bloggimine tuli järgmisele tasemele ning tekkis uus blogi sund - vlog ehk video blog. Loomulikult, esimesed video bloggimine sundis enne interneti 1980-kümnendas millal mõned isikud algati teha oma videot kasutades oma kaed[3].  Loomulikult, jägada oma videot ilma interneti oli ebamugav. 2. Jaanuaril 2000  Adam Kontras avaldatud 15 sekundiline video mis arvatatakse on esimene vlog[3].

Mail 2005 aastal millal YouTube  sai avalikult kättesaadav vloggimine oli tõiustud uuele tasemele ning jägamine sai lihtsam [4]. Tänapäevasel YouTube on kõige popularsem vlogging platform. YouTube tulevikuga uus sund media edastamiseks ning tekis uus elukutse - videoblogija. Forbes anmete põhjal kõige popularsem YouTube Ryan Kaji videoblogija tennis 29.5 miljon US dollarid 2020 aastal. Top 10 videoblogijate keskmine moodutas umbes 20 miljon US dollarid.[5] Mis loomulikult annab võimalus kinnitada, et see võib olla kõrgelt tasustatud elukutse.

Minu arvates tänapäevaselt sisu edastamine internetis liikunud uue tasemele voogedastus platfomile tänu, nagi Youtube. Twich jne. Täna päevaselt media liikunud selle sunda millal huvitatud inimesed võivad ise tekkida kvaliteetne sisu ning jägada seda teistega. Mõnikord YouTube kasutades on võimalik leida päris head ja kvaliteetsed videot, mis on seotud mingi spetsifilise teemaga. Loomulikult halva sisuga videot on ka päris palju, aga niisugune on avatud internet, kus on igal vabasus. 

Minu arvates, vlogis on olemas üks puudus on see, et seal ei saa infot otsida vaid on vaja terve video ülevaadata. Tegelikult on olemas võimalis panna sildid ja tähestada aega kus info sellega seotud on oleamas, aga ikka see võttab rohkem aega, kui me võrdleme blogidega. Tegelikult vlog on rohkem interaktiivne ning seal on võimalik näidata detailid. Minu arvates, blog ei suri välja ning püsib edasi elada koos vlogidega üksteist täiendades.

[1] Tim-Berners-Lee (vaadetud 16.02.2021)

[2] Uus meedia (vaadetud 16.02.2021)

[3] History of Vlogging, the First Vlogger, & How Vlogging Evolved (vaadetud 16.02.2021)

[4] History of YouTube (vaadetud 16.02.2021)

[5] The Highest-Paid YouTube Stars Of 2020 (vaadetud 16.02.2021)

Comments

Popular posts from this blog

Facebook ja teised sotsialvõrgud söövad sinu privaatsus. Privaatne sotsialvõrgustik võib lahendada seda.

IT-turvarisk:Social engineering

Kuidas eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?