Copyleft: kuidas mõjutab vabade litsentside litsentsivalikut?

 Free Software Foundation eristab erineva tase copyleft-iga litsensid nagu[1]:

  • AGPL (väga tugev copyleft tase)
  • GNU GPL (tugev copyleft tase)
  • GNU LGPL (nõrk copylegt tase)
Vaatame iga copeleftiga litsensid ning kuidas tase mõjutab litsensi valikut.

GPL (General Public License) põhimõteliselt kõige range litsens, mis ei luba kasutada tarkvara, mis on selle litsensi all kommerts projektides ning kohustab oma kodi avaldada igale, kes tahav muudatusi teha. Ka kui keegi kasutab mingi osa GPL litsenseeritud tarkvara siis peab ka kasutama sama litsents. GPL litsens ei sa teisega litsensiga koos kasutada. Üks hea näide selle litsensi kasutamine on .Linux kernel.

AGPL (Affero General Public License) oli tehtud spetsiaalselt tarkvarale mis kävitatakse serveris. Arendaja peab panna sama litsents kui arendab serveri tarkvara edasi. Antud litsent kohustab serveri tarkvara edasiarendamised avaldama iga teenuse kasutajale. Näiteks Mastodon kasutab AGPL litsensi, mis tähendab seda, et kui mingi server arendab tarkvara edasi, siis ta peab avaldama seda ka teisele.

LGPL (Lesser General Public License) on väga nõrga copyleftiga, tegelikult see lubab kasutada tasuta tarkvara ka kommerts  lahenduses. LGPL litsent on erinev GPL litsensiga, et ei ole vaja avaldada oma tarkvara laiendused vaid on vaja avaldada ainult original koodi tekki muudatused. See litsent väga hästi sobib erinvate tekkide jaoks, mis võiks potentsiaalselt kasutada ka kommerts lahenduses läbi linking method. Üks hea näide antun litsensi kasutamise on 7-zip[2].







Kasutatud allikad:


[2] 7-zip vaadetud 18.03.2021

[3] GNU: Copyleft vaadetud 18.03.2021

[4] Top 10 GPL License Questions Answered vaadetud 18.03.2021

[5] Github:mastodon vaadetud 18.03.2021











Comments

Popular posts from this blog

Facebook ja teised sotsialvõrgud söövad sinu privaatsus. Privaatne sotsialvõrgustik võib lahendada seda.

IT-turvarisk:Social engineering

Kuidas eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?